SRS buitenland niet langer vergoed

Anon20180501
Berichten: 5099
Lid geworden op: 25 mar 2012, 13:24
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Anon20180501 »

Bij de P.I.G is er sprake van extramurale zorgverlening, dwz gecoördineerde zorg buiten de instelling. Strikt genomen is daar bij het VUmc en UMCG dan ook sprake van want niet alle behandelingen vinden daar plaats onder 1 dak.
Maar wat mij het meest stoort is dat er niet gekeken wordt naar de resultaten. Correcte diagnosestellingen, medische slagingspercentages en de psychische gesteldheid van de 'patiënten' gedurende en na de transitie zouden leidend moeten zijn bij het toewijzen en vergoeden van zorg. De P.I.G. zal wat dit betreft zeker niet onderdoen voor de grote 2. Sterker nog, bij het P.I.G. biedt men multidisciplinaire psychologische zorg onder 1 dak en dat vind ik een groot voordeel tov de big 2.
Neemt men het medisch traject dan is het vooral belangrijk dat over het psychologisch verloop van de hrt goed gecommuniceerd wordt met de psychologen maar of dat tête-à-tête gebeurt of via Email maakt m.i. niet zoveel uit. Maar ja, een endo gooit de dosis alleen maar omhoog of omlaag en men past soms de toedieningswijze aan maar het protocol sluit andere soorten hormonen uit, erg veel valt er dus niet te communiceren...

Maar waarom zouden de overheid, vertegenwoordigers en commissies luisteren naar hun doelgroep? Follow the money en/of het pluche..??

x'jes en liefs
Daniéla
Gebruikersavatar
nicole
Berichten: 18
Lid geworden op: 13 mei 2012, 11:48
Gender: Vrouw
Locatie: Zeist

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door nicole »

Onlangs kreeg ik de beoordeling door het SKGZ in een langlopend geschil met mijn verzekering Menzis. Aanvragen voor gezichtsontharing en operatie in Thailand werden afgewezen. De beoordeling komt na een eerdere hoorzitting met Tanja, advocaat en mijzelf. Het maakte allemaal niets uit, want het SKGZ gaat uit van het advies van het CVZ. Dit is dan doorslaggevend.
Zelf had ik ter zitting volgende aangevoerd maar daar werd niet naar gerefereerd:

Bij de klachtafhandeling door Menzis is een Anoniem Bindend Advies van het SKGZ toegestuurd. In dit anonieme advies wordt expliciet de Psycho Informa Groep genoemd. Dit blijkt nu een handvat te zijn voor de verzekering om mij ook overeenkomstig te beoordelen en de beoordeling voor de operatie af te wijzen omdat zorg die Psycho Informa Groep verleent als ondoelmatig en min of meer schadelijk voor mijn gezondheid wordt weggezet. Dat Menzis de eerdere zorgverlening al vergoed heeft doet schijnbaar niet ter zake. Niet het criterium of het tot mijn genezing zal leiden staat voorop maar het gaat erom of professionele zorgverleners wel voldoende gecommuniceerd hebben. Ik als patiënt had dit moeten aantonen. Het indicatie document, dat geheel volgens regelgeving van de SoC WPath is opgesteld en waarin verklaard wordt met ondertekening door Psycholoog, Psychotherapeut en Psychiater, dat ik geheel voldaan heb aan alle criteria voor de vaststelling van mijn transseksualiteit worden domweg genegeerd en weggezet als verwijzingen. Het is dan ook merkwaardig, dat Menzis mij steeds weer terugverwijst naar het VUmc waar mij een lang traject te wachten staat en waar ik dan als afronding de geslachtsoperatie krijg met een kans van 40% (opgave Menzis uit rapport 2010) op complicaties. Deze zorg wordt dus wel als doelmatig beoordeeld.

SKGZ
OMBUDSMAN EN GESCHILLENCOMMISSIE ZORGVERZEKERINGEN

9. beoordeling van het geschil
Ten aanzien van de zorgverzekering
9.1. Artikel B9 van de zorgverzekering bepaalt dat voor intramurale zorg in het buitenland voorafgaande toestemming van de ziektekostenverzekeraar is vereist. Verzoekster heeft op 27 juni 2011 een aanvraag ingediend voor een behandeling in verband met gediagnosticeerde transseksualitelt, die niet zal plaatsvinden in het VUmc. De ziektekostenverzekeraar heeft daze aanvraag bij e-mailbedcht van 18 juli 2011 afgewezen omdat alleen het VUmc door hem is gecontracteerd voor de gevraagde zorg. De commissie merkt hierbij op dat dit een onbegrijpelijke afwijzingsgrond is, aangezien verzoekster een resttutlepolis heeft die wordt gekenmerkt door het recht van vrije artsenkeuze.
Verzoekster heeft in me! 2012 een aanvraag ingediend voor de geslachtsveranderende operatie. De ziektekostenverzekeraar heeft deze aanvraag bij brief van 22 juni 2012 afgewezen, omdat niet is gebleken van een duidelijke nauwe samenwerking tussen de betrokken disciplines. De ingreep heeft op 10 juli 2012 in Thailand plaatsgevonden. Nu vaststaat dat verzoekster hieraan voorafgaand een aanvraag heeft ingediend, moet thans worden beoordeeld of de toestemming verzoekster terecht is onthouden,
9.2. Een geslachtsveranderende operatie behoort tot de verzekerde prestaties op grond van de zorgverzekering, Indien sprake is van correctie van een primair geslachtskenmerk en van vastgestelde transseksualiteit. Bij verzoekster is een operatie uitgevoerd waarbij de mannelijke genitaliën zijn aangepast naar vrouwelijke genitaliën. Dit betreft geslachtskenmerken die reeds bij de geboorte aanwezig zijn. Derhalve gaat het hier om correctie van primaire geslachtskenmerken.
9.3. Voor de beoordeling of sprake is van vastgestelde transseksualiteit, is het volgende van belang. Behandeling van transseksuelen kan geschieden door middel van multidisciplinaire samenwerking in een centrum of door onafhankelijk van elkaar opererende zorgverleners. De vraag is of beide vormen van zorg als verantwoord kunnen worden aangemerkt. Ult een rapport van het CVZ (Hummer 28008992) blijkt dat voor de beantwoording hiervan essentieel is of er een duidelijke regie Is gedurende het gehele behandeltraject. De regie kan het beste bij een deskundige psychiater/psycholoog liggen, en voor een goede regie is niet per definitie samenwerking in een centrum noodzakelijk.
9.4. Door verzoekster is gesteld dat het behandeltraject verloopt conform de SOC van de WPATH. Uit het advies van het CVZ van 13 november 2013 blijkt dat het voor de beoordeling of een verzekerde redelijkerwijs naar inhoud en omvang op de deelbehandelingen is aangewezen vooral van belang is of de door de verschillende, behandelaars gevolgde werkwijze om tot een indicatiestelling te komen voldoet aan de SOC van de WPATH. Deze wereldwijd geldende richtlijn gaat uit van een duidelijke regie van het hele traject door een team van psychologen. Er zijn geen richtlijnen gevonden die "evidence based" multidisciplinaire samenwerking in ben centrum adviseren. De SOC is een richtlijn gebaseerd op consensus; er is geen sprake van 'evidence based" onderbouwing. Conform deze richtlijn kan de regie het beste bij een deskundige psychiater/ psycholoog liggen.
9.5. Het CVZ heeft in zijn advies van 13 november 2013 geconcludeerd dat niet is gebleken dat sprake is geweest van een duidelijke nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines. De commissie neemt deze conclusie over en maakt deze tot de hare. De commissie merkt hierbij op dat het enkel uitwisselen van (medische) informatie onvoldoende is om te kunnen spreken van regelmatige communicatie en coördinatie van zorg en verwijzingen. Op basis van het voorgaande concludeert de commissie dat de ziektekostenverzekeraar het verzoek om toestemming terecht heeft afgewezen.
9.6. De commissie overweegt - wellicht ten overvloede - nog dat, anders dan de ziektekostenverzekeraar in zijn brief van 1 oktober 2013 heeft gesteld, de bepalingen van Vo 883/2004 en Vo 987/2009 niet van toepassing zijn, aangezien de onderhavige zorg in Thailand heeft plaatsgevonden en Thailand geen EU-lidstaat is.

Het CVZ geeft hiermee aan, dat alleen het VUmc iemand als transseksueel kan beoordelen, want daar wordt verantwoorde zorg geleverd. Met het terugschroeven van de financiering van het VUmc door de verzekeringen en de daaruit volgende patiëntenstop worden trangenders geheel aan hun lot overgelaten.

De Zorgverzekeringswet
Op grond van artikel 11 Zvw heeft de zorgverzekeraar tegenover zijn verzekerden een zorgplicht om het in de Zvw te verzekeren risico (de zorg) te leveren dan wel te vergoeden. Deze zorg betreft zorg die is gericht op genezing.
Het gaat om de zorg (het te verzekeren risico) zoals bedoeld in artikel 10. Als het verzekerde risico zich bij een
verzekerde voordoet geeft de zorgplicht recht op prestaties die bestaan uit:
• de zorg of de overige diensten waar aan de verzekerde behoefte heeft;
• vergoeding van de kosten van deze zorg of overige diensten alsmede, desgevraagd, activiteiten gericht op het verkrijgen van deze zorg of diensten (zorgbemiddeling).

Duidelijk is dat bij een behandeling via de PIG een geschil alleen opgelost kan worden via de rechtbank.

Nicole
Anon20180501
Berichten: 5099
Lid geworden op: 25 mar 2012, 13:24
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Anon20180501 »

Hai Nicole

Bedankt voor je verhaal. Ze zeggen dat je onvoldoende aangetoond hebt dat er regelmatig en goed gecommuniceerd is maar als ik het dus goed begrijp is het voor je verzekering geen probleem dat de P.I.G. extramurale zorg biedt maar de wijze waarop en hoe intensief de verschillende disciplines met elkaar communiceren wel..??
Het lijkt me dat een rechter hier niet veel van heel zal kunnen laten. Er worden zelf operaties vanaf grote afstand 'digitaal' uitgevoerd en dan zou men niet eens informatie kunnen uitwisselen via Internet.. Nou ja, als er geen geloofwaardige bezwaren voorhanden zijn verzint men maar wat onzinnige redenen om de hand op de knip te kunnen houden.

Mijn zaak komt voor een rechter. Tenminste, als mijn advocaat niet al bij voorbaat de handdoek in de ring gooit na het horen van verhalen zoals dat van jou.

Sterkte en succes met de voorzetting van je strijd.

x'jes en liefs
Daniéla
Baukje
Berichten: 31
Lid geworden op: 01 apr 2014, 13:47
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Baukje »

@nicole: heb je toevallig nog een link naar dat advies van het CVZ op 13 november 2013? De verwijzing die SKGZ maakt is zo vaag dat ik het niet terug kan vinden op internet. (Edit: Inmiddels heb ik gevonden dat het advies 'zaaknummer 2013127752' heeft, maar daarmee vind ik alleen de verwijzing in de uitspraak zelf.)

De andere documenten zijn al eerder gelinkt in dit topic:
De uitspraak zelf: https://secure2.c3group.nl/DMS/html/dms ... id/7928/h/" target="_blank
En Hummer 28008992: https://cvz.nl/binaries/content/documen ... psycholoog" target="_blank

De uitspraak leest echt als: Het CVZ zegt dat "Er is niet voldoende aangetoond dat het PIG tijdens de behandeling voldoende gecommuniceerd heeft met de externe artsen, [then a miracle occurs], dus de operatie in Thailand hoeft niet te worden vergoed.", dus zeggen wij dat ook. En oh, ja, er waren nog wat andere dingen, maar daar kijken we niet naar.
Laatst gewijzigd door Baukje op 22 apr 2014, 16:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Baukje
Berichten: 31
Lid geworden op: 01 apr 2014, 13:47
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Baukje »

3.7. Bij brief van 16 oktober 2013 heeft de commissie het College voor zorgverzekeringen (hierna: het CVZ) verzocht
om advies, als bedoeld in artikel 114, lid 3, Zvw. Bij brief van 13 november 2013 heeft het CVZ (zaaknummer
2013127752) bij wege van voorlopig advies de commissie geadviseerd het verzoek, voor zover dat ziet op
de zorgverzekering, af te wijzen op de grond dat niet gebleken is van een duidelijke samenwerking tussen de
verschillende disciplines. Daarnaast is in artikel B9 van de zorgverzekering bepaald dat voor zorg in het buitenland
voorafgaande toestemming van de ziektekostenverzekeraar is vereist; deze toestemming is niet verleend. Een
afschrift van het CVZ-advies is op 9 december 2013 aan partijen gezonden.
Oftewel, omdat ze bij het PIG hun werk uitvoeren ipv dosier opbouwen ten behoeve van toekomstige rechtszaken tegen de zorgverzekeraar, mag zorgverzekeraar (zonder onderbouwing) aannemen dat PIG bij de desbetreffende persoon schadelijk gehandeld heeft, zodat ze vervolgens de diagnose ongeldig kunnen verklaren. :(
Anon20180501
Berichten: 5099
Lid geworden op: 25 mar 2012, 13:24
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Anon20180501 »

(off-topic) Kunnen we dit topic niet verplaatsen naar een politiek forum want dat er hier politieke spelletjes gespeeld worden is wel duidelijk. Diverse spelers in deze soap zijn ieder op zich via verschillende lijntjes verbonden met een overheid die zeer berekenend is als het gaat om financiële constructies waarbij controle en macht vereist en behouden dienen te worden. Kwaliteit, menselijkheid en vrijheid zijn ondergeschikt want van minder belang. (end off-topic)

(on-topic) bijna 30 jaar expertise, ervaring en zeer goede resultaten (meer dan het gemiddelde VUmc-, en UMCG-genderteamlid opgebouwd heeft) worden hier achteloos door het putje gespoeld ten gunste van de zorgbehoevenden en -vragende. Ben ik blij dat ze me bij het VUmc 'kansloos geregeld' hebben, toppie! (sarcasme off)

x'jes en liefs
Daniéla
Gebruikersavatar
LisaM
Berichten: 435
Lid geworden op: 06 mei 2013, 23:35
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door LisaM »

nicole schreef:Duidelijk is dat bij een behandeling via de PIG een geschil alleen opgelost kan worden via de rechtbank.
Met een negatieve CVZ uitspraak en een negatieve SKGZ uitspraak denk ik toch dat je een wonder nodig hebt om een positieve uitspraak bij een rechter te krijgen...
Gebruikersavatar
LisaM
Berichten: 435
Lid geworden op: 06 mei 2013, 23:35
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door LisaM »

Daniéla schreef:Het lijkt me dat een rechter hier niet veel van heel zal kunnen laten.
Na 4 rechtszaken de afgelopen 3 jaar, kan ik uit grond van mijn hart zeggen dat rechters knuppels zijn met nul komma nul verstand van zaken die heel graag een 'vonnis' van een eerdere (juridische) commissie overnemen...
Gebruikersavatar
nicole
Berichten: 18
Lid geworden op: 13 mei 2012, 11:48
Gender: Vrouw
Locatie: Zeist

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door nicole »

Hoe een rechter alles beoordeelt weet ik niet, maar het lijkt me dat er geoordeeld wordt naar de zorgverzekeringswetten zelf en deze is voor de operatie zelf goed omschreven. De polisvoorwaarden moeten dan overeenkomstig zijn. Er kan alleen een voorwaarde aangekoppeld worden zoals een toestemming. In ieder geval heb je bij een rechter nog een beroepsmogelijkheid dat is bij het SKGZ niet het geval, ook niet via de rechtbank.

Besluit zorgverzekering Art. 2.4. [Rz]
-1. Geneeskundige zorg omvat zorg zoals huisartsen, medisch specialisten, klinisch psychologen (…) die plegen te bieden, met dien verstande dat:
b. behandeling van plastisch-chirurgische aard slechts onder de zorg valt indien die strekt tot correctie van:
2º. verminkingen die het gevolg zijn van een ziekte, ongeval of geneeskundige verrichting;
5º. primaire geslachtskenmerken bij een vastgestelde transseksualiteit;

CVZ>De Zvw-zorg Vergoeding van medisch-specialistische zorg
De kosten voor medisch-specialistische zorg of geneeskundige zorg worden vergoed als een verzekerde daar recht op heeft. Hiervoor gelden twee basisvoorwaarden:
- de behandeling is volgens de huidige wetenschap en praktijk effectief; en
- de verzekerde is, door omstandigheden, redelijkerwijs daarop aangewezen. Dit is in eerste instantie ter beoordeling aan de huisarts of specialist.

In eerdere zaken bij het SKGZ werd altijd een medisch adviseur ingeschakeld om tot een beoordeling te komen, dit wordt nu door het CVZ gedaan. Niet de operatie in Thailand zelf is beoordeeld maar de behandelaars. Die konden in feite beweren wat ze wilden maar het werd domweg genegeerd. Er is voor gezorgd, dat het indicatiedocument van Tanja geheel volgens het gestelde in het document van de SoC WPATH is opgesteld, alleen wordt niet met zoveel woorden gesteld, dat de transseksualiteit is vastgesteld (diagnosed Gender Identity Disorder). Ook is er een verklaring dat Tanja de regie voert en niet zoals mijn verzekering suggereerde, dat ik maar wat aan heb lopen klooien. Hoe aan de regie vorm moet wordt gegeven wordt onderuitgehaald, waardoor de de behandelaars, niet tot een juiste beoordeling konden komen. Misschien moeten de behandelaars bij elkaar gaan koffiedrinken. Hoe krom kan je het maken. Bij de zitting leek de juriste van mijn verzekering geheel onderuitgehaald te worden. Toch volgt er een afwijzing omdat het CVZ het zo had beslist. Het voorlopige advies van het cvz heb ik nooit gezien.

Er is door mij zo ongeveer 50 pagina's werk geproduceerd. Dit is door de advocaat weer omgezet naar 200 pagina's werk. Heeft allemaal veel tijd en geld gekost en heb ik daarmee wat bereikt? In ieder geval heb ik met behulp van de PIG bereikt, dat ik nu vrouw ben. Had ik via het VUmc ook kunnen bereiken maar niet in dezelfde tijd (2,5 jr) en met een ongewis resultaat. Thailand, Dr Chettawut is beslist een aanrader. Je gaat ten slotte niet 9000km vliegen zonder genoeg overtuigd te zijn, dat daar de beste resultaten behaald worden.

Misschien gaat het straks zover, dat geslachtsoperaties helemaal niet vergoed worden, want je kan nu met een goed rapport zo naar de burgerlijke stand gaan en je geslachtsvermelding wijzigen. Probleem opgelost. Wat je daar in je broek hebt is je persoonlijke zaak en dat moet je dan maar zelf financieren.

Nicole
Anon20180501
Berichten: 5099
Lid geworden op: 25 mar 2012, 13:24
Gender: Vrouw

Re: SRS buitenland niet langer vergoed

Bericht door Anon20180501 »

Nicole schreef...
Misschien gaat het straks zover, dat geslachtsoperaties helemaal niet vergoed worden, want je kan nu met een goed rapport zo naar de burgerlijke stand gaan en je geslachtsvermelding wijzigen. Probleem opgelost. Wat je daar in je broek hebt is je persoonlijke zaak en dat moet je dan maar zelf financieren.
Hai Nicole

De kans daarop sluit ik in ieder geval niet uit gezien de ontwikkelingen in zorgland. Mijn vrees hiervoor heb ik eerder geuit elders op dit forum naar aanleiding van het uitkomen van de nieuwste DSM waarin GD van status veranderde. Zie ook het topic; DSM V
Combineer deze twee wijzigingen en de zorgverzekeraars zouden als ze kwaad willen hierin aanleiding kunnen zien om de vergoedingen geheel te schrappen.

@Lisa.. Een rechter - knuppel of niet ;) - dient natuurlijk te handelen - 'naar de geest' - van de wet. De spelregels zoals opgesteld door de betrokken organen zijn hieraan ondergeschikt mag ik toch hopen. Of de adviezen van (juridische) commissies moeten door de rechters worden gezien/geïnterpreteerd als zijnde 'wetten in uitvoering/de praktijk'... :?

x'jes en liefs
Daniéla