Welke stappen zijn er om te transitioneren?

Psychologen en procedures
Gebruikersavatar
Argus
Berichten: 8
Lid geworden op: 01 sep 2023, 17:42
Gender: Geen
Voornaamwoorden: Hij/Hem (Maakt niet uit)

Welke stappen zijn er om te transitioneren?

Bericht door Argus »

Hallo mensen,

Hoewel ik nog niet eens weet wat ik echt wil. In die zin ben ik er nog niet uit. Maar. Ik vind het mischien wel handig om uit te zoeken. Welke stappen er ondernomen kunnen worden. Waar moet je eerst heen. Zijn er specialitische psygologen waar je mee kan praten. Dat soort dingen. Wat ik eigenlijk zoek. Is welke stappen zijn er. Het zal niet het zelfde zij voor iedereen. Maar er zullen toch wel grote lijnen zijn toch? Dat zou ik graag willen weten. Mischien is het al ooit op dit forum geplaatst maar ik kan het niet vinden. Als voorbeed waar ik naar op zoek ben is dit.

. Eerste Stap
. Tweede Stap
. Derde Stap
. Vierde stap

En hoe lang elke stap zou kunnen duren. Voor de 1 wat langer dan de ander snap ik. Maar een inschatting.

Alvast bedankt voor jullie hulp

Met Vriendelijke Groet

Argus
Gebruikersavatar
Marije
Berichten: 1358
Lid geworden op: 22 okt 2021, 21:10
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/Haar
Locatie: --

Re: Welke stappen zijn er om te transitioneren?

Bericht door Marije »

Hoi,

De stappen zijn

* Sociale Transitie
* Medische Transitie (start na diagnose traject)
* Hormonale Transitie
* Evt. Operaties

Meestal begin je met de sociale transitie, maar dat hoeft niet. Je kunt eerst een diagnose proberen te krijgen en daarna beginnen aan je HRT en dan pas de sociale transitie. Er zijn zelfs gevallen bekend (bij mij in ieder geval 1) dat je HRT en een vagina kunt krijgen en gewoon door het leven blijft gaan als man.

Een diagnose kan via de universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Dit is een 1-stop-shop want na de diagnose ga je daar ook in behandeling. Hier zijn de wachtlijsten echt gigantisch, meerdere jaren.

Alternatief is de gespecialiseerde GGZ in combinatie met een aantal geselecteerde ziekenhuizen voor de HRT en prive klinieken voor de operaties. Hier zijn de wachtlijsten korter varierend van maanden tot een tot anderhalf jaar.

Beide trajecten worden grotendeels vergoed door de verzekering al heb je voor sommige delen een restitutiepolis nodig en zijn die tegenwoordig lastig te vinden omdat veel zorgverzekeraars hiermee gestopt zijn.

Wat voor sommigen de transitie lastig maakt is FFS, als je denkt dat je sociale transitie lastig wordt vanwege je mannelijke uiterlijk in je gezicht. Hiervoor zijn de wachtlijsten en procedures lang en complex. Er zijn in nederland maar drie chirurgen die deze operaties doen.

Een oplossing hier is een dikke portomonee en operaties in prive klinieken. Niemand kan je tegenhouden om bij een dure kliniek iets aan je neus te laten doen en hoe verder je weg gaat van Nederland hoe flexibeler de artsen zijn.

Hoe lang een traject duurt is helemaal afhankelijk van welke onderdelen jij denkt dat je nodig hebt om gelukkig door het leven te kunnen in je wensgesacht.

Als voorbeeld, bij mij heeft het tussen mijn sociale transitie en mijn SRS amper 20 maanden geduurd, maar ik had heel veel geluk dat ik vroeger al geplaagd werd dat ik er meisjesachtig uitzag.

Dan is er nog je stem, ontharen, je hoofdhaar... ook dat is voor iedereen anders.
:hbeat: vrouw :hbeat: mama :hbeat: dochter :hbeat: zus :hbeat: gelukkig :hbeat:
Gebruikersavatar
Jose
Berichten: 67
Lid geworden op: 07 aug 2023, 19:25
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: zij/haar

Re: Welke stappen zijn er om te transitioneren?

Bericht door Jose »

Ik denk dat dit zo persoonlijk is. Volgens mij is de eerste stap duidelijkheid. Wie ben ik. Is mijn gender expressie gelijk aan mijn gender identiteit. Zo nee, kan ik ermee leven of wil ik proberen hier eenheid in te brengen. Het kan ook zijn dat je eerst wil experimenteren. Waarbij voel ik me het beste, qua kleding en expressie. Zie ik mezelf als man of als vrouw, of allebei of geen van tweeën. Hierna de vraag wil ik dit met iemand delen en zo ja met wie. Wie vertrouw ik genoeg om samen te reizen. En gewoon gaan beginnen. Ik heb wel gemerkt tijdens de reis begint al de transitie en aan het begin kan je heel moeilijk overzien waar het eindigt. Is juist ook spannend en bevrijdend. Jezelf kunnen zijn is voor iemand die in de kast heeft gezeten een zegening. Vaak is hulp van buitenaf nodig, om inzicht in alle gevoelens te kijken. Voor mij was het moeilijkste om lichaam en geest samen te brengen. Mijn lichaam was een noodzakelijke entiteit om te kunnen leven en mijn geest was mijn leven zonder lichaam. Ik kon ook boos op mijn lichaam worden wanneer ik bv de griep had. Uiteindelijk heb ik mijn lichaam met mijn geest kunnen verbinden. Alleen het paste niet. Dan komt de wens om het lichaam aan te gaan passen. Via het VU is dit ondoenlijk gezien de huidige wachttijd van 3 jaar en meer. Sneller is de weg via GGZ, bv PsyQ of PsyTrans en praat je nu over een wachttijd van maanden. Ze kunnen je begeleiden op de weg naar transitie. En dan ligt het eraan wat je wilt, de hele weg of gedeeltelijk, waarbij je in overleg met de psycholoog de volgorde kan bepalen. Wat wel belangrijk is om als eerste stap je naar buiten te tonen in het gewenste geslacht, anders is het heel moeilijk te voelen wat je wilt en wat het met je doet. Wat ik probeer te zeggen, het wijst zichzelf, gewoon op je gevoel vertrouwen en durven. Dan wordt je verrast door alle nieuwe ervaringen die je opdoet.
Wanneer je niet weet waar je naartoe gaat, dan is elke weg goed. (vrij naar Lewis Carroll)